Facilicom maakt het Albertkanaal schoon

De blauwe ader tussen Antwerpen en Luik

Het Albertkanaal verbindt de Maas en de Schelde, en Luik en Antwerpen. Het is een blauwe slagader die vele bedrijven van logistieke zuurstof voorziet. Als leverancier van inspirerende leefomgevingen voor iedereen, verbindt Facilicom zich ertoe om op 18 september 2021 dit kanaal onder handen te nemen en zo de planeet schoner te maken. Meer dan 100 vrijwilligers, een mooie mix van eigen medewerkers en klanten, ruimen het Albertkanaal op 18 september mee op.

Deze opruimactie wordt elk jaar georganiseerd door River Cleanup. Het doel van deze organisatie is plastic onderscheppen nog voordat het in de oceanen terechtkomt. Elk jaar belandt namelijk 8 miljard kilo plastic in de oceaan, 80% daarvan via rivieren. Zeker met de recente overstromingen in Wallonië in het achterhoofd en de ongeziene afvalstroom die ze achterlieten, werd duidelijk dat dergelijke opruimacties noodzakelijker dan ooit zijn.

 

Meer dan een halve ton opgeruimd afval

Vrijwilligers River Cleanup Laakdal
Vrijwilligers River Cleanup Herentals
Vrijwilligers River Cleanup Maasmechelen
Groepsfoto van vrijwilligers River Cleanup in de haven van Antwerpen

Facilicom koos vier locaties uit, en verzamelde per locatie een team van vrijwilligers die zich met man en macht hebben ingezet om zoveel mogelijk plastic en restafval te verzamelen. Minstens een uur werd er gespeurd en verzameld, met een halve ton aan opgeruimd afval tot gevolg. 

Wij ruimden 

  • 85 kilogram in de haven van Antwerpen
  • 140 kilogram in Herentals
  • 320 kilogram in Laakdal
  • 210 kilogram in Maasmechelen

 

De som? 755 kilogram plastic en restafval. Dat is bijna 800 kilogram dat niet meer in onze oceanen zal terechtkomen. 

Trots dat we zijn, op alle vrijwilligers!