Industrieel reinigen met droogijsstralen

Wat is droogijsstralen?

Droogijsstralen is een reinigingsmethode waarbij we droogijs (vaste koolstofdioxide (CO2) of droogijspellets) als blaasmiddel gebruiken. We blazen namelijk met grote kracht je vuiligheid weg met droogijs. Het proces is een milieuvriendelijk, effectief en tijdbesparend alternatief voor traditionele industriële reinigingsmethoden. Door het traploos instellen van de druk (van 2 tot 12 bar) kunnen we deze methode voor bijna elke installatie inzetten.

Hoe werkt droogijsstralen?

Schoonmaak door droogijsstralen bestaat uit drie stappen:

  • Mechanische druk: ijspellets aanbrengen
  • Thermische impact: scheurtjes ontstaan in de te verwijderen laag
  • Sublimatie: expansie van het gas verwijdert het vuil

 

1. Mechanische druk

Met een straalmachine blazen we droogijspellets via perslucht op de ongewenste aanslag. Door de hoge druk komen de korrels met hoge snelheid op het vuile oppervlak.

2. Thermische impact

De extreme temperatuur van het droogijs (-80 °C) veroorzaakt scheurtjes in de aanslag. De vervuilde laag wordt broos.

3. Sublimatie

Wanneer de droogijspellets het oppervlak raken, sublimeren ze. Ze gaan dus van een vaste vorm naar de gasvormige fase. Het volume van het gas is 700 keer groter dan het volume van de korrels waardoor de vuiligheid wordt losgeslagen van het oppervlak.

 

Wat zijn de voordelen?

1. Diepe reiniging

Stralen met droogijs is een krachtigere aanpak dan elk ander reinigingsmiddel. Bovendien kunnen we deze methode ook inzetten voor de reiniging van een zacht oppervlak. De pellets zijn niet schadelijk.

2. Milieuvriendelijke methode

De reiniging gebeurt uitsluitend met droogijs. We hebben dus geen zand, water of chemicaliën nodig. De grondstof van droogijs, namelijk CO2, verkrijgen we als afvalstof van industriële processen. Na de reiniging blijft enkel de koolstofdioxide, samen met het vuil, achter als restproduct.

3. Goedkope schoonmaak

Deze reinigingsmethode is een droog proces. De demontage van je installaties is zelden nodig. We kunnen dus efficiënter te werk. Bovendien kunnen we al je installaties op locatie reinigen en heeft droogijsstralen weinig tot geen impact op je productietijd.

 

Toepassingen

Droogijs is een oplossing voor een schoonmaak waarvoor conventionele methoden niet mogelijk zijn of te veel afval met zich meebrengen.

Je kan droogijsstralen inzetten voor:

  • Het onderhoud van auto’s, treinen en schepen;
  • De reiniging van transportsystemen;
  • De eliminatie van brandresten, asbest, loodverf en dergelijke;
  • De voedingsindustrie;
  • De reiniging van reactoren, pompen en dergelijke;
  • De bestraling van elektrische installaties en componenten

Voor een nieuwe toepassing, testen we eerst ter plaatse of droogijsstralen geschikt is. Hiervoor kijken we naar het type vervuiling en de ondergrond. We bepalen dan hoe krachtig (2 tot 12 bar) we de installatie zetten. Na de test, kunnen we afstemmen of het gereinigde deel aan je verwachtingen voldoet.

Heb je nood aan diepe reiniging met droogijs?

Gom helpt je graag verder. Neem contact op of