Reinigingsprocessen voor schoonmaak in de voedingsindustrie

Gom Food biedt een gespecialiseerde en kwaliteitsvolle schoonmaak op vlak van levensmiddelen. We zijn actief in de markten van vlees, kip, vis, groente, maaltijden, sauzen en brood en banket.

De expertise van Gom

Samen sta je sterker dan alleen. Daarom sloegen we in 2016 de handen in elkaar met Kleentec (NL). Ondertussen gebruiken in de Benelux meer dan 160 gerenommeerde bedrijven in de levensmiddelen- en diervoederindustrie onze dienstverlening. Meer dan 1.500 Gom-schoonmakers voorzien dagelijks brandschone productieruimtes voor onze klanten en stellen daarbij voedselveiligheid voorop. Op basis van je behoeften stellen we een plan van aanpak op voor een optimale hygiëne binnen je bedrijf.

De reinigingsprocessen die wij aanbieden zijn:

Droge reining

Een droge reiniging gebeurt zonder water. Dit soort schoonmaak doen we onder andere voor bakkerijen, zoetwaren- en chocoladefabrieken of chocolade-ateliers. Het volledig proces bestaat uit een voorbehandeling, het verwijderen van resten en een nabehandeling. Wat doen we precies bij een droge reiniging?

1. Grof vuil verwijderen
Losse productresten proberen we zoveel mogelijk handmatig te verwijderen. Ingedroogde en aangekoekte resten verwijderen we met een paletmes.

2. Handmatig reinigen
Indien nodig, kunnen we onderdelen van je machines of lijnen afnemen om deze op te poetsen.

3. Desinfecteren
We desinfecteren alle in aanmerking komende lijnen, machines en onderdelen. Dit doen we met geïmpregneerde alcoholhoudende doekjes of met een vernevelende doseerpomp.

4. Vloer kuisen
In eerste instantie maken we de vloer leeg en vegen we productresten op. Indien je de vloer volledig proper wil maken, kunnen we een mop of schrobzuigautomaat gebruiken om de vloer nat te reinigen. Deze kunnen we nadien opnieuw drogen.

Natte reiniging

Om je vlees-, vis- of groentefabriek te kuisen, gebruiken wij een natte reiniging. Onze experts houden hierbij rekening met de aanwezige elektrische installaties. Je kan dus met een gerust hart de schoonmaak uit handen geven.

Dit reinigingsproces bestaat uit vier stappen:

1. Voorspoelen (middendruk)

Voorspoelen is de eerste stap in het reinigingsproces. We spoelen je productieruimte en apparatuur voor om dan over te gaan naar de volgende stap.

2. Schuimreinigen
Om je ruimtes en machines proper te maken, schuimen we deze in. Tijdens het inwerken van het schuim reinigen we handmatig de moeilijk bereikbare plaatsen. Wanneer het schuim ingewerkt is, spoelen we alles opnieuw af.

3. Desinfecteren
Alle onderdelen worden van beneden naar boven met een desinfectiemiddel besproeid of bespoten. Bepaalde machines desinfecteren we handmatig. Na het verwijderen van alle micro-organismen spoelen we de machines na.

4. Naspoelen (middendruk)
Als laatste stap, spoelen we je ruimtes en apparatuur nog eens na. Dit resulteert in een veilige en propere werkplaats.

Extra diensten

Naast een droge en natte reiniging, bieden we ondersteunende diensten aan.

Wat zijn onze extra diensten?

Kratten, pallets en bakken reinigen
Vind je het vervelend en tijdrovend om gebruikte kratten, pallets of bakken zelf te reinigen? Ons team neemt deze taak graag van je over. Zo kunnen je medewerkers zich focussen op de kernactiviteit van je organisatie en bespaar je op lange termijn kosten. Een win-win dus!

Productieklaar maken / productieondersteunende taken
Wil je dat je medewerkers zich uitsluitend kunnen bezighouden met de productie? Onze specialisten kunnen je daarin ondersteunen. Na het reinigingsproces kunnen ze namelijk de productie opnieuw klaarzetten. Op die manier kunnen je werkzaamheden zonder tijdsverlies opstarten.

Bacteriologische controles
Naast visuele controles voeren we bij Gom ook bacteriologische controles uit. Onze experts beoordelen de huidige status van de voedselveiligheid door een staalafname.

Reinigingsmaterieel
Naast het reinigen van je productieomgeving kunnen we ook zelf de nodige reinigingsinstallaties en materialen voorzien. Zo werken we onder meer met reinigingssatellieten en schrobzuigmachines.

Mobiele teams voor eenmalige opdrachten
De mobiele teams van Gom zijn het neusje van de zalm. Onze flexibel inzetbare specialisten kennen samen met het vaste team het reilen en zeilen binnen je productieomgeving. Zijn jouw koelelementen of dampkappen toe aan een schoonmaakbeurt of moeten de plafonds worden gereinigd? Onze mobiele teams staan klaar om deze taken op zich te nemen.

Wil je jouw productieomgeving reinigen?

We staan voor je klaar. Neem contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan voor een droge reiniging, natte reiniging of een van onze extra diensten.