Samen sterker: Food&i en Evonik steunen vzw Polderhart

Bij Food&I houden we van lekker eten, maar we geloven ook in de kracht van samenwerking en het delen van voedsel met degenen die het het hardst nodig hebben. Samen met onze klant Evonik Antwerpen ondersteunen we vzw Polderhart in Berendrecht. Deze bijzondere samenwerking draait niet alleen om voedsel, maar ook om het verspreiden van liefde en zorg voor de lokale gemeenschap.

Evonik Antwerpen en Food&i bundelen hun krachten

Het verhaal begon in het voorjaar van 2022, toen Evonik en Food&i de handen in elkaar sloegen om maaltijden te leveren aan vzw Polderhart. Deze organisatie is een lichtpuntje voor mensen in nood, die te maken hebben met sociale, familiale, financiële, of emotionele problemen. Wekelijks biedt vzw Polderhart voedsel- en kledinghulp en organiseert ze speciale acties tijdens bijvoorbeeld de feestdagen en heropening van de scholen.

Peter Gabriëls, een vrijwilliger bij vzw Polderhart, vertelt: "We zijn in maart 2022 op ‘ambachtelijke’ wijze gestart met voedselbedelingen. Op zoek naar een betere infrastructuur voor het bewaren en koelen van voeding gingen we aankloppen bij de ons omringende bedrijven. Op dat moment, met de schenking van een koeltoog, is de samenwerking met Evonik Antwerpen begonnen. Intussen is bedrijfscateraar Food&i mee op de kar gesprongen en krijgen we elke vrijdag een 15-tal vacuüm verpakte maaltijden aangeleverd en een ketel soep.”

 

hartjes van vzw polderhart voor Evonik en Food&i
medewerker Food&i houdt ketel soep vast

Een duurzame inzet voor de gemeenschap

Deze samenwerking heeft niet alleen geleid tot smakelijke maaltijden, maar ook tot duurzaamheid en verantwoord ondernemen. Net zoals Facilicom (waaronder Food&i), is Evonik ook erg bezig met het VCDO (Voka Charter Duurzaam Ondernemen). Danny Erreweyaert, manager communicatie en facilities bij Evonik, legt uit: "Een van onze doelen binnen het VCDO is om honger actief te bestrijden. Bij Evonik wordt de koelkast met 'shiftmaaltijden', vacuüm verpakte maaltijden voor medewerkers die overwerk moeten verrichten, op vrijdagochtend geleegd om vervolgens te worden gevuld met verse maaltijden. Het overschot aan maaltijden, die nog binnen de houdbaarheidsdatum vallen, gaat naar vzw Polderhart."

Creativiteit en toewijding

Natuurlijk is niet elke week hetzelfde aantal maaltijden over. Sven De Clerck van Food&i merkt op: "Dan vullen onze keukenmedewerkers het aan tot het beloofde aantal door nog enkele maaltijden samen te stellen met wat nog beschikbaar is. Dat vergt wat creativiteit, maar onze mensen doen het graag. Zo hoeft de chauffeur niet met slechts twee maaltijden naar vzw Polderhart te rijden, wat niet erg duurzaam zou zijn."

keukenmedewerker Food&i
zorgvuldig verpakte maaltijden door Food&i en evonik

Een helpende hand en een warm hart

Dankzij de gezamenlijke inspanningen van Evonik Antwerpen en Food&i, die elk de helft van de schenkingen financieren, heeft vzw Polderhart in het afgelopen half jaar meer dan 250 maaltijden en ongeveer 200 liter soep ontvangen. Bovendien worden deze gulle giften regelmatig aangevuld met overschotten aan koffie, beleg, desserts, koekjes en wafels.

Peter Gabriëls benadrukt: "We bereiken nu ongeveer 80 gezinnen met onze vzw. Dankzij de inzet van Evonik Antwerpen en Food&i hebben we nu elke vrijdag een vast aanbod aan verse maaltijden en soep. Hierdoor kunnen we ons assortiment uitbreiden, en onze klanten waarderen dat enorm. Naast ons voedsel- en kledingpunt, waar klanten twee keer per week zelf kunnen kiezen wat ze nodig hebben, hebben onze vrijwilligers ook een gezellige bistro opgericht. Hier kunnen onze klanten, die vaak leven in een geïsoleerde maatschappij, elkaar ontmoeten. Polderhart wil zo mensen weer laten aansluiten bij de maatschappij en tips delen om sterker in het leven te staan. Mede dankzij jullie kunnen we alles, inclusief de kop koffie met een koekje, gratis blijven aanbieden."

Samen staan we sterker, en met samenwerkingen zoals Food&i en klant Evonik Antwerpen kunnen we een positieve impact hebben op de levens van mensen in nood. We kijken uit naar een toekomst waarin we nog meer gemeenschappen kunnen ondersteunen en een verschil kunnen maken. Samen zetten we ons in voor een warmere, zorgzamere wereld.