Facilicom viert Wereld Olifantendag

Wereldwijd worden onze grote, grijze vrienden elk jaar op 12 augustus in de bloemetjes gezet. Sinds mei is Facilicom peter van Assam en Sam: de twee vriendelijke Aziatische loebassen die vertoeven in ZOO Antwerpen, dus reden te meer om deze dag te vieren!

Sam en Assam

Internationale Dag Van De Olifant

Olifanten, de grootste landzoogdieren ter wereld, komen in zowel Azië als Afrika voor en zijn onmisbaar voor de biodiversiteit van hun leefgebieden. De Aziatische 6-tonners eten dagelijks een enorme hoeveelheid aan plantaardig voedsel (denk hierbij aan grassen, twijgen en schors) en dragen zo hun steentje bij aan het natuurlijke onderhoud van bossen en verspreiding van de zaden die zij verorberen. Food is life, toch?

Ondanks hun belangrijke rol in de natuur, wordt het voor hen steeds moeilijker om te overleven. Stropers deinzen niet terug van de hoge straffen die er staan op het jagen en verkopen van ivoor en door de ontbossing wordt hun leefgebied steeds kleiner, waardoor ze meer in contact komen met mensen en er conflicten ontstaan. Momenteel komt de Aziatische olifant nog maar in 15% van zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied voor.

Samenwerking met KMDA 

Sinds januari 2022 voorziet Gom (onze schoonmaak divisie) het onderhoud bij ZOO Antwerpen, ZOO Planckendael en het Elisabeth Center (of A Room with a ZOO). Gom doet zowel het sanitair onderhoud, als de schoonmaak van de dienstgebouwen van de KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen) groep zelf.

Door het peterschap aan te gaan, steunt Facilicom eveneens het CRC (Centre for Research and Conversation), het wetenschappelijk onderzoekscentrum van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael. Zij doen onderzoek naar internationale kweekprogramma’s van bedreigde diersoorten en beschermt hen in hun natuurlijke omgeving.

We zijn er zeker van dat dankzij de goede verzorging door de ZOO Antwerpen alles op en top gaat met Assam en Sam, en proberen onze medewerkers geregeld te updaten over hen.

Sam en Assam