De opkomst van co-botica: robots als collega

Schoonmaken is een essentieel onderdeel van het dagelijks leven en de hygiëne van onze omgeving is belangrijker dan ooit. Gelukkig hebben de laatste jaren enorme technologische ontwikkelingen plaatsgevonden in de schoonmaaksector alsook bij onze eigen schoonmaak divisie Gom. Eén van de meest spannende is co-botica. Wat betekent het voor de schoonmaaksector en hoe gaat dat precies in zijn werk? 

Wat is co-botica?

Co-botica is de integratie van robots in de dagelijkse taken van menselijke medewerkers. Co-bots zijn ontworpen om taken uit te voeren die voorheen door mensen werden uitgevoerd, maar dan met een niveau van automatisering. In tegenstelling tot traditionele robots zijn co-bots ontworpen om naast mensen te werken, waardoor een veilige en efficiënte samenwerking tussen mens en machine mogelijk wordt. 

Hoe wordt co-botica toegepast in de schoonmaaksector?

De inzet van robots wordt steeds vaker gezien als toegevoegde waarde binnen de dienstverlening. Co-botica kan de schoonmaaksector drastisch veranderen voor zowel mens als milieu. 

R3 scrub robot

Enkele taken die voorheen manueel werden uitgevoerd, zijn nu geautomatiseerd. In plaats van het traditionele poetsen met emmers, dweilen en stofzuigers, kunnen co-bots deze taken nu uitvoeren met behulp van sensoren, camera’s en andere geavanceerde technologieën.

Hierdoor krijgen medewerkers meer tijd om detailwerk uit te voeren wat ze vroeger niet altijd konden wegens tijdsgebrek.

Een schoonmaakrobot neemt grote oppervlaktes mee wat anders handmatig gebeurde. Het werk wordt op die manier verlicht en er is een verbetering naar ergonomie en efficiëntie

Maar ook qua duurzaamheid biedt co-botica veel voordelen. Er ontstaat een grote daling van het waterverbruik doordat een robot veel efficiënter omgaat met water en meer poetst met minder water. 

Hoe staat de klant en medewerker tegenover co-botica?

Er wordt vaak gedacht dat de machine de job gaat overnemen of een stoorfactor zal zijn. Dit is een grote misvatting. Hierdoor is binnen robotisering de grote uitdaging om co-bots zo vertrouwelijk, simpel en leuk mogelijk te maken om het gevoel te geven dat het ‘part of the team’ is. Daarom heeft BOMA zijn robots zichtbaarder en menselijker gemaakt, met een gezicht en een stem. Zo zijn ze herkenbaar en aantrekkelijk voor zowel klant, medewerker als gast. De ontwikkelingen hieromtrent worden afgestemd op de operationele noden en de verwachtingen die de schoonmaakploegen hebben. 

Een voorbeeld van zo een robot is de “R3 Scrub”, een vloerschrobmachine die we inzetten bij onze klant TVH. Deze machine werkt autonoom en reinigt grote oppervlakken zonder menselijke tussenkomst. Het beschikt over sensoren om obstakels te vermijden en zorgt voor een uniforme reiniging van de vloer. Zij laten de robot voornamelijk rondrijden in hun experience center, het paradepaardje van het bedrijf. Het is de ideale ruimte vanwege de grootte, maar ook omdat er veel mensen samenkomen en het er telkens proper moet bijliggen.

Co-botica biedt verschillende voordelen voor de schoonmaaksector, waaronder:

  • Efficiëntie: Co-bots zijn ontworpen om taken sneller en efficiënter uit te voeren dan de mens, waardoor de totale reinigingstijd wordt verminderd.
  • Kwaliteit: Co-bots zijn in staat om een uniforme en consistente reiniging te leveren, waardoor de kwaliteit van de schoonmaakdiensten wordt verbeterd.
  • Veiligheid: Co-bots zijn ontworpen om naast en samen met mensen te werken en zijn uitgerust met o.a. sensoren om botsingen en andere ongevallen te voorkomen.
  • Kostenbesparing: Co-bots vereisen minder menselijke tussenkomst, wat resulteert in besparing op arbeidskosten. Hoewel de initiële investering in co-bots misschien hoger is dan die van traditionele schoonmaakmethoden, kunnen de kosten op lange termijn worden terugverdiend door de verhoogde efficiënte en kwaliteit van de dienstverlening. 
  • Milieuvriendelijkheid: Co-bots verminderen het gebruik van de standaard schoonmaakmethoden, zoals chemicaliën en water, waardoor de impact op het milieu wordt verminderd. Dankzij het gebruik van de juiste hoeveelheid water is er geen verspilling. 

De toekomst van co-botica in de schoonmaaksector

Co-botica is een relatief nieuwe ontwikkeling binnen de schoonmaaksector, maar de toekomst ziet er veelbelovend uit. Het gebruik van co-bots zal naar verwachting in de komende jaren blijven groeien omdat steeds meer bedrijven en instellingen zich bewust worden van de voordelen van automatisering in de schoonmaak. 

Bij Gom merken we alvast dat de vraag en interesse naar co-botica stijgt. Daarom blijven we investeren in uitgebreid onderzoek naar de toepassingen ervan. Zo kunnen we onze schoonmaak en dienstverlening steeds optimaliseren tot een verdere verbetering van de efficiëntie, kwaliteit, veiligheid en milieuvriendelijkheid.

Co-botica zorgt er dus voor dat robots onze dienstverlening versterken en ons werk makkelijker en efficiënter maken waardoor de productiviteit alleen maar stijgt. 

Beluister zeker onze podcast als je interesse hebt in meer informatie over co-botica en wat het allemaal kan betekenen voor je bedrijf, maar ook voor mens en milieu. 

Meer weten? Download de robotica whitepaper

Benieuwd of co-botica in jouw onderneming ook zoveel voordelen oplevert?
Neem vrijblijvend contact met ons op en laat een analyse uitvoeren door een van onze specialisten!