Switch van facilitaire leverancier: wat met mijn personeel?

Besteed je jouw facilitaire diensten uit en overweeg je om over te stappen naar een andere dienstverlener? Dan sta je voor een belangrijke beslissing. Een cruciaal aspect van deze overgang is de personeelsovername. Je wilt niet alleen een partner die uitblinkt in facilitaire diensten, maar ook in de soepele overname van je personeel. Het is belangrijk dat het personeel efficiënt en effectief wordt overgenomen, en dat met een deskundige en mensgerichte aanpak. Een CAO, een collectieve arbeidsovereenkomst die de personeelsovername bij contractwisselingen regelt, biedt zowel unieke uitdagingen als kansen.

Facilicom biedt op maat gemaakte oplossingen voor deze complexe overeenkomst. Een oplossing die zowel de continuïteit van je facilitaire dienstverlening als het welzijn van de werknemers waarborgen.

medewerkers Gom

Personeelovername binnen de facilitaire sector

Voor een aantal uitvoerende functies, bijvoorbeeld schoonmaak-, catering en beveiligingsfuncties, zijn de wettelijke voorwaarden waarop medewerkers overgenomen moeten worden, vastgelegd in de CAO (hierbij CAO 32 bis). 

Dat neemt niet weg dat personeelsovername bij verandering van facilitaire dienstverlener een complex proces is dat kansen en uitdagingen met zich meebrengt. De grootste uitdaging is de integratie van bestaande werknemers in een nieuwe bedrijfscultuur en werkomgeving. Het 'oude en vertrouwde' loslaten is namelijk vaak een uitdaging voor vele medewerkers. 

Dankzij onze jarenlange ervaring in de facilitaire sector begrijpen we de specifieke behoeften en uitdagingen van jouw organisatie. We zijn expert in het leveren van op maat gemaakte oplossingen op jouw facilitaire vraagstukken die perfect aansluiten bij je bedrijfsprocessen en -cultuur. Zorgen voor een soepele overgang waarbij het positieve gevoel van de medewerkers centraal staat, is daar een van.

Onze mensgerichte aanpak

Elk individu is belangrijk en daarom is onze aanpak gericht op het respecteren en erkennen van de vaardigheden en ervaringen van elk personeelslid. Enerzijds richten we ons op de technische en professionele vaardigheden van de werknemers, anderzijds op hun emotionele en psychologische welzijn tijdens de overgang.

Iedere medewerker ontvangt een individuele toelichting voor zijn of haar specifieke situatie met de mogelijkheid om vragen te stellen. De arbeidsvoorwaarden veranderen niet, maar de werkwijze en hun leidinggevende veranderen wel. We zorgen voor een zorgvuldige integratie van het team door een grondige analyse uit te voeren van hun vaardigheden en competenties. Tijdens het hele proces kiezen we voor open en transparante communicatie om duidelijkheid en vertrouwen te scheppen. 

Bovendien voorzien we trainingen afgestemd op de unieke behoeften en capaciteiten van elk van je medewerkers. Zo voelen ze zich gewaardeerd en kunnen ze hun potentieel maximaal benutten. 

Onze kracht ligt in onze holistische benadering. We kijken naar de vaardigheden en ervaring van de werknemers, maar ook naar hun welzijn en tevredenheid. Dit leidt niet alleen tot een hogere werknemerstevredenheid en verbeterde prestaties, maar resulteert ook in een hogere klanttevredenheid.

teamleider en personeel

Ons proces van personeelsovername:

  • Kennismakingsgesprek: Binnen vier weken na de gunning van de opdracht organiseren we een kennismakingsgesprek met het huidige schoonmaakteam.
  • Introductie instructie: Elke medewerker krijgt een introductie om volledig op de hoogte te zijn van de huisregels en werkprogramma’s.
  • Training en coaching: Aan de hand van evaluatiegesprekken bepalen we de opleidingsbehoeften van elke medewerker en zorgen we voor de nodige training en coaching.
  • Erkenning en waardering: We erkennen en waarderen de inspanningen van onze medewerkers, wat bijdraagt aan een positieve werksfeer en hoge kwaliteitsstandaarden.

Conclusie

Met onze uitgebreide ervaring in personeelsovername en onze bewezen methodiek, kunnen we met zekerheid zeggen dat de overname van personeel vlekkeloos en succesvol verloopt. Kies je voor Facilicom, dan kies je voor een partner die uitblinkt in zowel facilitaire diensten als in het zorgen voor zijn mensen.

Wil je meer te weten komen over onze facility service?
Neem vrijblijvend contact op met een van onze experts bij Facilicom Solutions.