Slimme camera’s in de strijd tegen corona.

Ondersteund door hoffelijke bewakingsagenten

Iedereen is deze week begonnen met de nieuwe COVID-19 maatregelen: telewerk waar mogelijk, minder nauwe contacten, geen café- of restaurantbezoek meer,… We zien helaas het aantal besmettingen opnieuw sterk toenemen en deze keer komen ze steeds dichterbij. De kans dat iemand uit onze familie- of vriendenkring besmet is, wordt groter en groter. De vraag rijst steeds vaker: “wat kunnen we doen om dit zo snel mogelijk in te dijken?”. Een oplossing die voor veel bedrijven en winkels heel wat kan opleveren en actueler dan ooit is, zijn de thermocamera’s.

Temperatuur screening

Thermocamera’s (warmtebeeldcamera’s) zijn een relatief nieuw wapen in de strijd tegen corona. De camera’s worden gebruikt om de temperatuur van een persoon te meten vanaf een veilige afstand. Als er koorts – een veelvoorkomend symptoom van COVID-19 – wordt gedetecteerd, kunnen verdere stappen genomen worden: de persoon kan bevraagd worden door een bewakingsagent of hij/zij zich ziek voelt, recent met corona positieve personen in contact geweest is,… In bepaalde gevallen kan de bewakingsagent dan de toegang tot de ruimte weigeren.

Mondmasker graag

Camera’s kunnen ook detecteren of een persoon al dan niet een mondmasker draagt. Als de camera detecteert dat een persoon geen mondmasker draagt waar dat wel verplicht is, kan de bewakingsagent tussenkomen om de persoon daarop te attenderen en eventueel een masker ter beschikking stellen.

Mag ik nog binnen?

Een derde slimme mogelijkheid van de apparaten, is het tellen van het aantal bezoekers. Veel winkels en kantoren beperken het aantal bezoekers in functie van hun oppervlakte, om op die manier het handhaven van de social distancing te faciliteren. De camera telt het aantal personen dat binnen en buiten gaat. Eens de capaciteit bereikt, geeft het apparaat een signaal. De bewakingsagent kan op dat moment tussenkomen om aankomende mensen even te laten wachten tot er weer voldoende capaciteit is.

En mijn privacy?

Druisen deze maatregelen niet in tegen de privacy? Neen, er worden geen gegevens bewaard door de camera en alles verloopt zonder het registeren van persoonsgegevens zoals namen of andere contactgegevens. De metingen of waarschuwingen van het apparaat zijn bovendien ook niet bindend. Er is steeds tussenkomst door een van onze gecertificeerde bewakingsagenten.

WIL JE MEER WETEN?