Bewakingsagent in de spotlight: Emerik uit Gent

Een bewakingsagent is niet altijd wat het lijkt. Het is niet steeds optreden bij spannende momenten of enkel onveilige situaties oplossen of voorkomen. Nee, bewaking is veel meer dan dat, legt één van onze Trigion bewakingsagenten uit.

Maak kennis met de 26-jarige Emerik uit Gent.

bewakingsagent helpt klant

Zeg eens Emerik, hoe ben je in deze sector beland?

Wel, ik was altijd iemand die niet wist wat hij later wou doen. Ik had er geen idee van tot het einde van mijn middelbaar, waar ik kantoor volgde. Nadien heb ik een zevende jaar integrale veiligheid gevolgd wat ondermeer over bewaking gaat en dat vond ik zeer interessant.

Maar ik voelde dat ik nog niet echt klaar was om te gaan werken en liefst wou verder studeren. Dus ben ik gegaan voor een bachelor in maatschappelijke veiligheid, die ik dan ook heb behaald. Tijdens mijn studies ben ik als jobstudent aan de slag gegaan met mijn diploma van integrale veiligheid. Ik was bewakingsagent op fuiven en evenementen, ik deed nachtbewaking en andere statische bewaking. Daar heb ik toen mijn draai gevonden waarbij ik dacht ‘Dit is iets wat ik wil vervolgen’.

Je doet nu havenbewaking, is er veel verschil met nachtbewaking?

In de praktijk is het onderscheid tussen havenbewaking en statische bewaking niet heel groot, ook niet wat de werkuren betreft. Hier doen we ook nachturen en 12-uren shifts. Het enige grote verschil is dat je geen zatte praat naar je hoofd geslingerd krijgt (lacht).

Wat is het grote verschil tussen je huidige werkgever Trigion en de werkgevers waar je als jobstudent voor werkte?

Dat waren voornamelijk kleine firma’s met willekeurige opdrachten zoals in het uitgaansmilieu. Ik kreeg eerder last-minute opdrachten met een gevarieerde planning. Dat is het grote verschil met Trigion. Trigion heeft vaste klanten met vaste posten en dus meer structuur.

Vind je het leuker om voor een groot bedrijf zoals Trigion te werken?

Het heeft beide zijn voor- en nadelen. Bij de kleinere firma’s heb je meer variatie in de job. Bij een vaste post heb je een duidelijker overzicht.

Op mijn vorige job was er meer variatie, maar ook last-minute opdrachten. Toen wou ik eigenlijk meer structuur en heb ik gekozen voor Trigion.

bewakingsagent aan de telefoon

Je kent je planning voor volgende maand, je weet waar je moet zijn. Vaak zijn het dezelfde posten waardoor ik meer routine in mijn job heb.

Hoe bevalt Trigion/Facilicom als werkgever?

Zeer goed. Er is een vlotte communicatie en ik kan alles vragen, ook aan de managers. Het is niet omdat het een grote firma is dat je een nummer bent. Je wordt nog steeds behandeld als persoon. Ik kan alles vragen aan mijn postoverste en managers via sms, e-mail of telefoon. Ze zijn helemaal niet zo onbereikbaar als men soms denkt.

Je werkt inmiddels acht maanden voor Trigion. Hoe verloopt dat?

Heel goed. Ik heb de eerste vier maanden in Antwerpen gewerkt bij de havenbewaking. Nu ben ik terug meer aan de slag in Gent want het dichterbij huis. Hier hielden ze ook rekening mee, wat ik zeker apprecieer.

Hoe ziet jouw doorsnee dag als bewakingsagent er uit?

Dat is afhankelijk van post tot post. Ik doe er ongeveer vijf, maar dat valt niet te veralgemenen want je kan ook één vaste post hebben. Sommige posten hebben een andere taakinhoud. Hier bij Cargill is het veel administratie. Ik ontvang van het begin tot het eind van de dag mensen, ik help hen verder, neem de telefoon op, help de chauffeurs verder,… Bij andere posten loop je voornamelijk rondes waardoor je meer fysiek bezig bent. Dat houdt in dat je meer toezicht en controle houdt en jezelf meer op de site begeeft. Havenbewaking op zich is vrij gevarieerd. 

Het zijn vaak 12-uren shifts, waardoor je meerdere dagen thuis bent. Je moet dus vrij flexibel kunnen zijn.

Behoort administratie tot het takenpakket van een bewakingsagent?

Dat is een tendens die de voorbije jaren is doorgekomen. We nemen er meer en meer andere taken bij om het werk van collega’s te verlichten en natuurlijk om de klant tevreden te houden.

trigion bewaker

Haal je voldoening uit je job en krijg je hier erkenning voor?

Jazeker. We bouwen een band op met de chauffeurs hier, dus zij zijn ons zeker dankbaar voor hetgeen wat we hier doen. We doen elk onze job, maar op vlak van communicatie gaan we wat informeler met elkaar om, wat leuk is. De klant is tevreden en Trigion ook. Bij Trigion heerst er ook een vriendschappelijke sfeer. Als ik er een shift bijpak zal mijn leidinggevende altijd dankbaarheid tonen.

Heb je veel contact met je Trigion collega’s?

We zitten hier met een vast team van vier mensen, maar we zien telkens maar één collega. Wat ook zeker nodig is om alle taken tot een goed einde te brengen. Het is fijn als je een vraag hebt dat je die dan aan elkaar kan stellen. Maar er zijn ook posten waar je volledig alleen staat. Die afwisseling vind ik best wel tof.

Mis je een groter team?

Enerzijds wel, maar anderzijds niet. Ik sta graag alleen zodat ik mijn planning zelf kan invullen. Het voordeel als je met meer collega’s bent is dat je op elkaar kan rekenen en eens een babbeltje kan slaan.

Over welke eigenschappen moet een goede bewakingsagent volgens jou beschikken?

 • Zelfkennis, zolang je van jezelf weet hoe je op situaties kan reageren zit je goed. 
 • Zelfbeheersing, een koel hoofd kunnen houden en niet in discussie treden.
 • Geduld
 • Alertheid
 • Administratief vaardig (afhankelijk van de post)
 • Flexibiliteit
 • Beschikken over verantwoordelijkheidszin

Waarom zou men aan de slag moeten gaan als bewakingsagent?

Het is een gevarieerde job, waarbij ze ook kijken welke post jou het beste ligt. Ben je een teamgeest of werk je liever zelfstandig? Heb je graag een dynamische of een statische job? Er zijn veel mogelijkheden binnen bewaking. Ik zou zeggen, probeer het zeker eens uit!

Waar zie je jezelf staan binnen 5 jaar (carrièregewijs)?

Ik zou graag doorgroeien naar preventie-adviseur omdat dit in lijn ligt met de job en mijn opleiding. Het is ook fijn dat ik dit binnen Facilicom zou kunnen uitoefenen. Oorspronkelijk wou ik voor mijn diploma Preventie-adviseur niveau 2 gaan, maar ik was schoolmoe. Vandaar dat ik aan de slag ben gegaan als bewakingsagent waardoor ik veel heb bijgeleerd.

Waar hecht je belang aan bij je werkgever?

 • opportuniteiten zoals de mogelijkheid tot doorgroeien
 • werkzekerheid 
 • wederzijds respect
 • luisteren
 • vertrouwen

Met vertrouwen bedoel ik dat ze verantwoordelijkheid uit handen durven geven zodat je jezelf kan ontplooien en je ruimte krijgt om jezelf uit te drukken.

Wil jij ook aan de slag gaan in beveiliging en bewaking?
Bekijk hier onze vacatures.